Έχουμε μια αποστολή.
Την ασφάλεια σας.

Στην σελίδα F.A.Q (Συχνές ερωτήσεις) θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που θέλετε ώστε να μάθετε γιατί το UVC είναι η άριστη λύση για την απολύμανση.

Συχνές Ερωτήσεις

Στις συσκευές της Germitech προσαρμόζουμε ozone free λαμπτήρες χαρακτηρισμένες ως  Germicidal ( μικροβιοκτόνος )όπως και δηλώνουν και εγγυούνται οι  κατασκευάστριες εταιρίες των λαμπτήρων.

Οι προτεινόμενοι λαμπτήρες  είναι κατασκευασμένες από γνωστές και φερέγγυες εταιρίες  ( Philips, Sylvania, Osram …) και παράγουν ακτινοβολία uv-c  253.7nm.

Οι μικροβιοκτόνος αυτοί λαμπτήρες έχουν ειδικό φίλτρο από  κρύσταλλο quartz  που φιλτράρουν την ακτινοβολία 184.9nm που χωρίς αυτό θα παρήγαγε όζον.

Η ακτινοβολία uvc στην συχνότητα 253,7 όχι μόνο δεν παράγει όζον αλλά αποσυνθέτει το τοξικό, για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων, όζον που βρίσκετε στην επιφάνεια της γης στο άμεσο περιβάλλον καθιστώντας το ατμοσφαιρικό αέρα του χώρου ακόμα ποιο ασφαλές.

Η αποδόμηση του όζον από την ακτινοβολία που παράγετε από την συσκευή δεν επηρεάζει το όζον που βρίσκεται σε φυσιολογικές συνθήκες στην στρατόσφαιρα παρά μόνο στο άμεσο περιβάλλον αέρα.

Το όζον στην επιφάνεια της γης είναι τοξικός ρύπος, μπορεί να βρεθεί στην ατμόσφαιρα μετά από καταιγίδες , να παραχθεί από συσκευές παραγωγής όζον, ειδικούς λαμπτήρες, ανθρώπινες δραστηριότητες και βιομηχανίες, και είναι χαρακτηρισμένο ως εξαιρετικά επιβλαβές αέριο.

Παρόλο που το όζον έχει ισχυρή αντί μικροβιακή δράση μεγαλύτερη και από την χλωρίωση στο νερό, στην αέρια μορφή το όζον είναι ένα ασταθές και πολύ τοξικό αέριο. Όταν αποφασίζετε να γίνεται χρήση του όζον σε αέρια μορφή  θα πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα μέτρησης της περιεκτικότητας να μην είναι πάρων ζώα άνθρωποι τόσο κατά την εφαρμογή αλλά και μετά αφού πριν την επαναχρησιμοποίηση πρέπει να προηγηθεί εξυγίανσης της ατμόσφαιρας από το αέριο και με ειδικούς αισθητήρες και όργανα μέτρησης έλεγχου της περιεκτικότητας του αέρα σε όζον να ελεγχτεί κατά πόσο είναι ασφαλές να  δοθεί σε χρήση ξανά ο χώρος.

Η εισπνοή του οζον μπορεί να προκαλέσει ανάλογα με την συγκέντρωση τα ακόλουθα προβλήματα στην υγεία

0.01–0.02 ppm αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε μια χαρακτηριστική οσμή στον αέρα

0.1 ppm  ερεθισμό στην μύτη και τον λαιμό

0.2–0.5 ppm  Μειωμένη οπτική οξύτητα, ερεθισμός των ανωτέρου αναπνευστικού

0.6–0.8 ppm  πόνος στο στήθος , ξηρός βήχας

1–2 ppm  κόπωση ,πονοκέφαλο δυσκολία –αναπνευστική δυσλειτουργία

5–10 ppm  αναπνευστική ανεπάρκεια ,αύξηση καρδιακών παλμών

> 50 ppm  Μπορεί να είναι θανατηφόρα

Η εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας θα πρέπει να γίνετε κάτω από προϋποθέσεις και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όπως  κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση, αισθητήρες διακοπής σε περίπτωση ανίχνευση κίνησης  κατά την εφαρμογή ενημέρωση των εργαζομένων ως προς τα μέτρα προφύλαξης.  Οπότε υπό προϋποθέσεις η χρήση είναι εντελώς ακίνδυνη.

Αν τώρα δεν λάβουμε κανένα μέσο προστασίας και δεν εξακολουθήσουμε τους κανόνες ασφαλείας τότε όπως η Ακτινοβολία UV-C  είναι καταστροφική για τους μικροοργανισμούς  κατά τον ιδιο λογο και η άμεση έκθεση ανθρώπων και ζώων στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει παροδικές ή και μόνιμες βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα και το δέρμα.  Ανάλογα με την δόση έκθεσης σε αυτή μπορεί να προκαλέσει και μετάλλαξη στο DNA RNA.

Η προστασία μας απέναντι στην ακτινοβολία μπορεί να επιτευχτεί είτε με προστατευτική ασπίδα που θα καλυφτούμε πίσω από αυτή είτε με τον ανάλογο ρουχισμό και Μ.Α.Π. καθώς επίσης με τον απαραίτητο εφοδιασμό των συσκευών εκπομπής UV-C με ανιχνευτές κίνησης για την άμεση διακοπή της.

Το υπεριώδες φως δεν είναι ικανό να διαπεράσει αντικείμενα όπως τζάμια, ακριλικά,  πολυκαρμπονικα μεταλλικά ρουχισμό με πυκνή ύφανση, γάντια, τούβλα τοίχους και πολλά άλλα υλικά και όπως το ορατό φως ετσι και το υπεριώδες όταν σταματήσει να εκπέμπει άμεσα σταματά να υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Η άγνοια πολλές φορές είναι ένας σύμβουλος που προκαλεί φόβο αβεβαιότητα  και η ελλιπές ενημέρωση δημιουργεί προκατάληψης.  Η απολύμανση με uv-c είναι μια εργαστηριακά  αποδειγμένα αξιόπιστη μέθοδος με τα προτερήματα της και τις ιδιαιτερότητες  τις κατά την διαδικασία εφαρμογής.  Όπως κάθε μέθοδο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ενδεδειγμένη μέθοδο τον τρόπου εφαρμογής να παίρνουμε τις απαιτούμενες προφυλάξεις, να φροντίζουμε για την ορθή  συντήρηση και τον περιοδικό ελέγχων πάντα από καταρτισμένα άτομα και την  ορθή  χρήση της συσκευής. Ο συνδυασμός απολυμαντικών μεθόδων και η σωστή μεθοδολογία θα δώσουν ένα άριστο ασφαλές  αποτέλεσμα.

Μείωση μικροβιακού φορτίου με αερισμό ή χρήση uv-c για την δημιουργία ποιο ασφαλέστερων  συνθηκών εργασίας του προσωπικού καθαριότητας. Απομάκρυνση πετσέτες κλινοσκεπασμάτων – καλυμμάτων, σκουπιδιών, σκούπισμα επιφανειών από σκόνες, πέρασμα επιφανειών με καθαριστικό γενικής χρήσης, απομάκρυνση λεκέδων.

Χημική απολύμανση με χρήση απολυμαντικού χημικού σε καλά  εμποτισμένα πανιά μικροΐνας και μηχανική τριβή των επιφανειών( ιδιαίτερα των εσοχών – κοιλοτήτων  που δεν θα εκτεθούν στην ακτινοβολία) ,  εφαρμογή της  υπεριώδες ακτινοβολία χώρου για εξάλειψη παραλήψεων, επιμολύνσεων, λανθασμένης εφαρμογής, και εξασφάλισης μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας. Στρώσιμο κρεβατιών και τοποθέτηση ειδών ατομικής υγιεινής  σφράγισμα χώρου με ταινία απολύμανσης.

Όχι στην άμεση έκθεση στην ακτινοβολία δεν επιβιώνει  αρκεί να λάβουν την απαιτούμενη δόση και να εφαρμοστεί σε καθαρό περιβάλλον προϋπόθεση που ισχύει άλλωστε και σε κάθε άλλη απολυμαντική μέθοδο.

Το πανεπιστήμιο της Βοστόνης σε συνεργασία με την Signify επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα της UV-C ακτινοβολίας έναντι του Sars Cov2 . Μετά από 25 δευτερόλεπτα ακτινοβολίας  με uv-c   του δίσκου που περιείχε καλλιέργεια με   Sars cov2  με δόση 22 mJ/cm2 η εργαστηριακή μέτρηση έδειξε  ότι είχε εξαλείψει τον κορονοϊό Sars cov2 κατά  99,9999% δείτε το δελτίο τύπου εδώ !

Ο WHO παγκόσμιος οργανισμός υγείας εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης που παρουσιάστηκε σε Μ.Α.Π κατά την πανδημία  και συγκεκριμένα σε μάσκες μιας χρήσης τύπου Ν95 για το ιατρικό – νοσοκομειακό προσωπικό προχώρησε σε ερεύνα για να βρουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να επαναχρησιμοποιηθούν οι μάσκες μιας χρήσης χωρίς αυτές να χάσουν τις αρχικές ιδιότητες τους και να παραμένουν ασφαλή απαλλαγμένες από μικρόβια. Ανάμεσα στις άλλες μεθόδους ηταν η ακτινοβολία με UV-C και πέρασε με επιτυχία και την εξουδετέρωση αλλά και την διατήρηση της αρχικής ιδιότητας του προϊόντος. Δείτε το άρθρο εδώ .

Ναι , για την αποτελεσματική δράση πρέπει  κατά διαστήματα καθώς και  όποτε βλέπουμε να έχει λερωθεί από σκόνη ή άλλη βρομιά με ένα μαλακό ύφασμα που δεν αφήνει  χνούδια το οποίο το έχουμε εμποτισμένο με  οινόπνευμα να περνάμε μαλακά πάνω από την επιφάνεια του λαμπτήρα καθώς και στην συσκευή καθώς λειτουργεί ως ανακλαστήρας.  Δεν επιτρέπετε κανένας άλλος τρόπος καθώς ενδέχεται να χαράξει και να γδάρει ή να θαμπώσει  την επιφάνεια του λαμπτήρα με αρνητικές συνέπειες.

Η ακτινοβολία για την  απολύμανση του νερού είναι ευρέος διαδεδομένη και αποτελεσματική σε φιλτραρισμένο νερό απαλλαγμένο από ρύπους – σωματίδια, ωστόσο η ενέργεια του uvc δεν μπορεί να διαπεράσει την φιάλη PVC οπότε όχι δεν μπορεί να απολυμανθεί το νερό εξωτερικά από μια κλειστή φιάλη.

Ναι η λάμπες Germicidal μπορεί να εξολοθρεύσει τοπικά την μούχλα να εμποδίσει την διασπορά και σταδιακά με επαναλαμβανόμενη χρήση να την εξαλείφει.

Η UV-C ακτινοβολία δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι παρόλα αυτά ένα 10 % της ενέργειας που παράγει εκπέμπετε σε  ένα άλλο μήκος κύματος που είναι το ορατό μπλε μοβ φως. Προσοχή η άμεση επαφή με την uvc ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πρέπει να είστε απόλυτα καλυμμένοι στο δέρμα και τα μάτια σας.

Ενημέρωση, Έρευνες & Νέα